Arabica vs Robusta koffie: de invloed op smaak

Deel dit bericht

Welke koffiebonen zijn er?

Voor we verder gaan… Wist je eigenlijk dat koffie gemaakt is van een vrucht?

Aan de koffieplant groeien koffiebessen en in die bes zit een pit. De pit is de basis voor de koffie zoals wij die drinken. Er zijn meer dan 100 soorten koffieplanten, maar slechts twee soorten produceren de bessen met de pit die wij gebruiken voor de koffie. Dit zijn de Coffea Arabica, bekend als de Arabica, en de Coffea Canephora (Coffea Robusta), bekend als de Robusta. Ongeveer 75% van de koffieteelt is Arabica en 25% is Robusta. Het meest bekende verschil is dat we de Robusta krachtiger vinden qua smaak.

De Arabica koffieboon

Een Arabicaboon groeit op grote hoogte. De eerste struiken vinden we op 800 meter hoogte en dit kan oplopen tot boven de 2.000 meter. Op deze hoogte komen de parasieten en plantziekten waar de Coffea Arabica gevoelig voor is veel minder voor waardoor de kans op goede groei en een mooie oogst veel groter is. De gemiddelde temperatuur waarbij de plant groeit is tussen de 16  en 24 graden Celsius.

De Arabica boon wordt meestal omschreven als de kwalitatief betere boon, onder andere doordat de boon met de hand geoogst wordt. Voordeel hiervan is dat de boer alleen rijpe bessen plukt, vol van smaak. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de Arabica koffieboon groeit, hoe meer aroma’s de boon in zich heeft. Zeer hoog groeiende Arabica’s zijn erg fruitig, kruidig en bloemig terwijl lager groeiende Arabica koffiebonen meer de smaak hebben van citrusvruchten, vanille en noten. Het cafeïne gehalte van de Arabica is tot 50% lager dan die van de Robusta.

De Robusta Koffieboon

De Robusta koffieboon vinden we al op 200 meter hoogte, oplopend tot maximaal 800 meter. Hij groeit het liefst bij een temperatuur tussen de 22 en 30 graden Celsius. Robusta bonen kenmerken zich door een rechte nerf in de boon en het relatief hoge cafeïne gehalte. Het hogere cafeïne gehalte beschermt de struik tegen ziektes en parasieten.

De smaak van de boon is vooral krachtig, aards en bitter. Waar we in de markt veel 100% Arabica koffies tegenkomen zijn er maar een paar koffies gemaakt van 100% Robusta bonen. De reden? Door het hoge cafeïne gehalte en de zeer uitgesproken smaak vinden de meeste koffiedrinkers een 100% Robusta veel te heftig.

De blend

Wat je vaak tegenkomt is een blend. Een blend bestaat uit een mix van Arabica en Robusta bonen. Zoek je een meer pittige koffie met een Italiaanse smaak dan zal er meer Robusta in zitten. Ben je op zoek naar een frisse, zachte koffie dan zit er meer Arabica in of kies je zelfs voor een 100% Arabica. Onze tip? Wat je ook kiest, proef vooral voordat je een keuze maakt. Want over smaak valt niet te twisten. En ga je proeven? Let er dan op dat de vier andere M’s ook optimaal zijn!

De 5 M’s

De M van Melange bepaalt welke smaken er in de koffie kunnen zitten. Maar hoe haal je de maximale smaakbeleving uit de boon? Dat doe je met de overige vier M’s. Deze staan voor Machine, Maalgraad, Maintenance en de belangrijkste, Meneer Van Duijnen, de Meester. Want al zijn de melange en machine nog zo goed, als de Meester de machine en maalgraad niet goed afstelt of de machine niet goed onderhouden is, dan haal je niet het maximale uit de boon.

Wil jij de lekkerste koffie voor jou en je collega’s of wil je de Meester een keer aan het werk zien? Neem contact met ons op en kom langs voor een heerlijke kop koffie!

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit

Vegan producten
Koffienieuws

Vegan alternatieven

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor melk, om diverse redenen zoals gezondheid, klimaatimpact…