belang van duurzaamheid in de koffie-industrie

Belang van duurzaamheid in de koffie-industrie

Deel dit bericht

Als we doorgaan op de huidige voet, zal het voor koffieproductie geschikte gebied, naar verwachting, tegen 2050 zijn gehalveerd. Om dit tegen te gaan wordt jaarlijks al zo’n 350 miljoen dollar geïnvesteerd in duurzaamheidsactiviteiten in de koffiesector.

De basis voor duurzaam ondernemen is een juiste balans van ‘People, Planet & Profit’, oftewel de balans tussen sociale, milieu- en economische aspecten. Wanneer de combinatie van deze drie niet in balans is, zullen de andere aspecten daaronder lijden. Om de juiste balans de creëren tussen People, Planet & Profit voor duurzame koffie moet met respect wordt omgegaan voor mensenrechten en arbeidsomstandigheden (People). Daarnaast moet de koffie op een milieuvriendelijke manier wordt geteeld en geproduceerd (Planet). Als laatst moet ook de opbrengst voor de koffieboer goed zijn, deze moet een eerlijke prijs ontvangen voor zijn product (Profit).
Verschillende organisaties zetten zich in voor het verbeteren van de omstandigheden voor koffieboeren, zoals Stichting Max Havelaar. Zij zetten zich, via het internationale Fairtrade keurmerk, in voor de koffieboeren. Zij bieden koffieboeren de kans hun eigen grond te kopen, om zo een zelfstandig ondernemer te worden.
Daarnaast stelt het Fairtrade keurmerk financiële eisen, hierdoor wordt minstens de Fairtrade minimumprijs en een vaste premie betaald. Door het vaststellen van financiële eisen streven zij ernaar dat koffieboeren een inkomen hebben waarvan ze kunnen leven en zo kunnen investeren in hun toekomst.

Daarnaast zijn er nog andere keurmerken die strijden voor meer duurzaamheid in de koffiesector. De bekendste zijn UTZ en Rainforest Alliance, die 9 januari 2018 zijn gefuseerd.

Vanaf 2019 komen zij met een nieuw programma waarin één mondiale certificeringsstandaard is ontwikkeld. Dit versimpelt het proces voor de boeren om een certificering aan te vragen en stelt bedrijven in staat om op een efficiëntere manier een duurzaamheidscertificaat te behalen en hiermee hun toeleveringsketens verder te innoveren.

Van Duijnen Koffie en duurzaamheid

Ook voor Van Duijnen speelt duurzaamheid een grote rol. Zo hebben onze Van Duijnen Koffiebonen en Fresh Brew koffies een UTZ-certificering en heeft de Instant Mild koffie de Rainforest Alliance certificering. Daarnaast worden onze koffies CO2 neutraal gebrand. Dit houdt in dat wij de onvermijdelijke CO2 die wij als bedrijf uitstoten volledig compenseren. Dit wordt gedaan in samenwerking met het Gula Gula Food Forest programma. Via dit project wordt het ecosysteem op West-Sumatra in de natuurlijke staat hersteld en de lokale werkgelegenheid bevorderd. Het is een vijfjarige samenwerking die gaat leiden tot een CO2-compensatie van maar liefst 800.000 kilo per jaar. Daarmee wordt alle onvermijdelijke CO2-uitstoot die Van Duijnen Koffie en Van Duijnen Horeca Service uitstoten, volledig gecompenseerd!

Verder biedt Van Duijnen ook de mogelijkheid voor een Duurzame Koffiehoek. Een volledig duurzame koffievoorziening voor op kantoor. De duurzame koffiehoek bestaat uit een trendy meubel, energiezuinig koffieautomaat, Fairtrade koffiebonen (Max Havelaar keurmerk), en ook alle toebehoren zijn duurzaam: van roerstaafje tot koffiebekers.

Check: https://www.vanduijnen.nl/duurzaamheid/ voor meer informatie over onze Duurzame Koffiehoek!

Zelf bedragen aan meer duurzaamheid in de koffie

Ook als consument kun je bijdragen aan meer duurzaamheid in de koffie. Allereerst door het kopen van koffie met een duurzaamheidskenmerk zoals UTZ, Rainforest Allaince of Max Havelaar. En misschien nog wel de eenvoudigste tip: gooi je koffiebeker niet meteen weg na gebruik! Door dagelijks slechts 1 koffiebeker te gebruiken zorg je al voor veel minder afval.

Samen gaan we voor een duurzame toekomst!

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit

Vegan producten
Koffienieuws

Vegan alternatieven

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor melk, om diverse redenen zoals gezondheid, klimaatimpact…