CO2 compensatie en leefbaar inkomen voor lokale boeren

Deel dit bericht

We hebben als Van Duijnen het doel om onze eigen CO2-uitstoot in 2025 gehalveerd te hebben. De overige uitstoot compenseren we met een speciaal opgezet programma, genaamd Gula Gula. Wat we inmiddels hebben bereikt, lees je in ons MVO-jaarverslag 2021.

Op West-Sumatra is in 2017 in opdracht van Van Duijnen ruim 34 hectare productief bos hersteld. Er is een zogenaamd voedselbos van gemaakt, dat betekent dat het is opgebouwd uit eetbare planten, bomen en struiken en dat het gericht is op duurzame voedselproductie. Lokale boeren kozen dit systeem zelf uit en maakten kruidnagelbomen de meest vertegenwoordigde soort in het bos. Kruidnagelbomen zorgen namelijk voor hoge inkomsten, omdat het goed verkocht kan worden.

Biodiversiteit

In het voedselbos groeien naast de kruidnagelbomen nog veel andere soorten. Er is een hoge biodiversiteit en dit is belangrijk voor de gezondheid van het bos. Ziektes van planten of bomen maken zo namelijk weinig kans, omdat er van één soort relatief weinig exemplaren per hectare staan. Door de bomen in het voedselbos ontstaat biomassa en wordt koolstof aan de bodem toegevoegd. Koolstofdeeltjes binden waterdeeltjes, dat maakt de grond vochtig genoeg voor planten en bomen om te groeien. En zo herstelt de natuur zich. Er zijn zelfs weer apen en tijgers gesignaleerd!

Leefbaar inkomen

Naast goed voor het klimaat is de diversiteit van het voedselbos ook goed voor de portemonnee van de lokale boeren. Ze zijn door de diversiteit namelijk niet afhankelijk van de prijs van één product, want elke boom- of plantsoort is een fractie van de totale inkomsten per hectare. Je zou dit ‘spreid je kansen’ kunnen noemen. De lokale boeren – in totaal 70 gezinnen – halen hierdoor een leefbaar inkomen uit
dit voedselbos. En het bos is zo gezond, dat het met gemak nog 30 jaar kan overleven, zonder dat de CO2 compensatie in gevaar komt.

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit

Vegan producten
Koffienieuws

Vegan alternatieven

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor melk, om diverse redenen zoals gezondheid, klimaatimpact…