duurzame beker

De duurzame beker

Deel dit bericht

Porselein of glas is het beste…. Toch?

Vaak is het snelle antwoord dat porselein (of glas) het meest duurzaam is voor je kop koffie, thee of water. Je gooit niet iedere keer iets weg dus levert het weinig afval op. Klopt helemaal. Alleen worden die glazen bekers en porseleinen kopjes ook geproduceerd en vervoerd  (gewicht). Zo blijkt bijvoorbeeld dat als je de productie over alle drankjes verdeelt dat de milieu-impact van een mok nagenoeg gelijk is aan alle gebruikte wegwerpbekertjes bij elkaar.

En dan het gebruik zelf. De mok maak je regelmatig schoon. Niemand wil de volgende dag een kop koffie met aangeplakte koffieresten. Maar hoe maak je de mok schoon? Met koud water, heet water of ook nog met een beetje schoonmaakmiddel? Spoel je hem na iedere kop koffie even om? Allemaal keuzes die impact hebben op hoe duurzaam die beker nu precies is.

   

Dan toch maar karton…?

De markt ziet de kartonnen beker als een duurzaam alternatief voor de plastic wegwerpbekers. En in de basis klopt dat ook. Karton is gemaakt van hout en hout is een hernieuwbare grondstof. Als het dan ook nog FSC-gecertificeerd is weten we in ieder geval zeker dat er sprake is van verantwoord bosbeheer.

Alleen zit in de huidige kartonnen bekers nog een coating die voorkomt dat de beker gaat lekken. Deze coating is op basis van olie (PE) of op basis van een natuurlijke, biologisch afbreekbare, grondstof. Bijvoorbeeld maiszetmeel (PLA-coating). Het voorkomt een vies shirt, maar het zorgt er ook voor dat je te maken krijgt met twee aparte afvalstromen. Eén voor het karton van de beker en één voor de, al dan niet biologisch afbreekbare, coating. Daardoor mag de beker niet bij het karton en moet deze in het restafval als de bekers niet apart worden ingezameld.

Huh, ho, wacht stop! Een beker met een biologisch afbreekbare coating mag toch bij het GFT-afval? Nee, helaas niet. Afval in de GFT-bak moet snel genoeg composteren of omgezet worden in BIO-gas in speciaal daarvoor ingerichte afvalverwerkingscentrales. De coating in de beker doet er langer over.

En plastic dan?

Voor plastic geldt dat het gemaakt wordt van een fossiele, niet hernieuwbare, grondstof. Het voordeel is dat de beker vaak uit 1 plastic soort bestaat en daardoor goed recyclebaar is, mits apart en schoon ingezameld en verwerkt. Alleen, weegt dit op tegen het gebruik van niet hernieuwbare grondstoffen en het feit dat plastic niet vergaat? Ook hier zijn de onderzoeken niet eenduidig over.

Wat kun jij doen?

Wil je dus een goede milieuvergelijking maken tussen een mok, kartonnen of plastic beker, neem dan alle aspecten mee. Wat je uiteindelijk ook kiest, er zijn wel mogelijkheden om de impact op het milieu zo klein mogelijk te maken. Wij geven graag een aantal tips:

  • Kies je voor een mok of glas? Spoel niet steeds om. Doe het alleen aan het einde van de dag.
  • Kies je voor de wegwerpbeker? Gebruik je wegwerpbeker meerdere keren.
  • Zamel de wegwerpbekers apart in en laat ze op de juiste manier verwerken
  • Koop bekers die FSC en CO2 neutraal gecertificeerd zijn

Op de pagina koffiebekers lees je meer over de soorten bekers die wij aanbieden.

Vanaf 2023 is er een verbod op wegwerpbekers, maar mag je hiervan afwijken als de bekers hoogwaardig gerecycled worden. Lees het hele artikel over de oplossing voor de wegwerpbeker.  Heb je vragen, bel ons op 036 53 87 821 of vul onderstaand formulier in. Wij kijken graag samen met jullie naar wat de beste oplossing is voor jullie situatie.

Bron: www.milieucentraal.nl

Contact

Je persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacy verklaring voor meer informatie.
Nieuwsbrief
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit