Waaruit drink jij tegenwoordig je koffie?
Drink jij inmiddels ook koffie uit een porseleinen mok of een herbruikbare beker op je werk? Door verduurzaming worden de kartonnen bekers met een laagje plastic steeds minder gebruikt. Dat is goed voor het milieu, maar het heeft wel invloed op de snelheid waarmee je koffie afkoelt vanaf het moment dat het uit de koffieautomaat komt.
Koffie uit porselein wordt sneller koud
Een porseleinen mok trekt in korte tijd na het tappen 10 tot 15 graden weg uit de getapte koffie. Zeker in de winter, wanneer de mokken over het algemeen nog wat kouder zijn. En als je een grote mok hebt, maar voor een kleine inhoud kiest, koelt de koffie sneller af.
Is het dan handig om bij het overstappen van kartonnen bekers naar porseleinen mokken de uitgiftetemperatuur van je koffiemachine op te schroeven? Het antwoord is nee. De uitgiftetemperatuur van een koffiebonenautomaat staat vaak al hoog en kan niet veel hoger, omdat je anders de koffie verbrandt. En dit beïnvloedt de kwaliteit van de koffie nadelig. Bovendien kent elke koffie zijn eigen ideale zettemperatuur.
Lekkere, warme koffie
Wat kan je dan wel doen, om je koffie net zo lekker warm uit een mok te drinken als uit een bekertje? Kies een mok van niet te dik materiaal en die qua inhoud past bij de uitgegeven inhoud uit de automaat. Je kunt ook kiezen voor een dubbelwandig glas of een herbruikbare kunststof beker om temperatuurverlies te beperken. En een andere oplossing, zeker als je porselein wilt blijven gebruiken, is een koppenwarmer te gebruiken.