branden van koffie in koffiebranderij

Van koffiebes naar kopje koffie

Deel dit bericht

Koffieplant bepalend voor kwaliteit van koffie

Dat je koffie maakt van koffiebonen wist je natuurlijk al. Maar wist je dat de kwaliteit van de koffie al begint bij de koffieplant? Aan de koffieplant groeien koffiebessen. Na 6 tot 12 maanden is een koffiebes rijp en kan die worden geplukt. De koffiebessen hebben dan nog een laagje vruchtvlees. Als je dit weghaalt komt de groene koffieboon tevoorschijn. Tijdens het branden van deze groene boon ontstaat de smaak van de koffie.

Het branden van koffiebonen

Door het branden, karamelliseren de suikers in de koffieboon en ontstaat de herkenbare bruine kleur. Branden kan in verschillende gradaties met verschillende brandpatronen, want elke melange en elk smaakprofiel heeft een eigen optimale brandingstijd en temperatuur. Dit branden gebeurt tegenwoordig volautomatisch. In het hele traject is er controle of er niet per ongeluk steentjes of takjes tussen zitten. Na het branden en afkoelen wordt de koffie verpakt in onze recyclebare verpakkingen en kun je er de lekkerste koffies mee zetten.

De 5 M’s van lekkere koffie

Als we het hebben over de maximale smaak en de lekkerste koffie, praten we bij Van Duijnen altijd over de vier M’s. Deze staan voor: Melange, Maling, Machine en Meester. En we hebben zelfs nog een vijfde M, die ook niet onbelangrijk is: Meneer Van Duijnen. Onze technicus die regelmatig bij jou langskomt om de koffieautomaat te onderhouden. Al deze M’s zorgen ervoor dat die verrukkelijke smaak van de koffiebonen die tijdens de branding ontstaat ook echt bij jou in je kopje terecht komt. Puur genieten!

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit

Vegan producten
Koffienieuws

Vegan alternatieven

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor melk, om diverse redenen zoals gezondheid, klimaatimpact…