duurzame koffiemachines

“De koffievoorziening van Van Duijnen past perfect in het plaatje”

Meerlanden
Dolf de Jong

Duurzame koffie voor een bijzonder circulair concept

Dit bedrijf uit Rijsenhout verzorgt de afvalinzameling en –verwerking van een aantal gemeenten rond Amsterdam. We vroegen Dolf de Jong (facilitair coördinator) op welke manieren Meerlanden innovatief is. Wat blijkt? Zelfs in de koffievoorziening voor medewerkers en relaties kiezen zij innovatieve oplossingen.

Recycling van afval

Meerlanden is in 1997 ontstaan uit het samenvoegen van een aantal gemeentelijke diensten. De overheidsorganisatie zamelt anno 2018 het afval in voor negen gemeenten en vierduizend bedrijven in de omgeving Schiphol, Bollenstreek en Zuid-Kennemerland.

Dolf de Jong: “Meerlanden beschikt ook over een aantal milieustraten waar particulieren gemakkelijk zelf hun afval weg kunnen brengen. Van deze afvalstromen worden zoveel mogelijk nieuwe producten gemaakt. Recyclebare producten zoals glas en plastic worden bijvoorbeeld verzameld in Rotterdam om vervolgens weer gebruikt te worden.”

Meerlanden beschikt over maar liefst 33 verschillende stromen van inzameling. Van grote pallets hout tot klein batterijen en zelfs olie. Alles wordt geclusterd. Zo krijgt elk product een circulaire plek.
Dolf vervolgt: “Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) wordt in de groene energiefabriek van Meerlanden in Rijsenhout verwerkt tot zes nuttige producten: groengas, CO2, warmte, compost ,water en citrusbrandstof (nieuwe innovatie, BB). Deze producten gebruiken we weer in de regio waar we het GFT inzamelen. En zo is de kringloop rond.
Daarnaast reinigen we openbare ruimtes, en in de wintermaanden zijn we druk in de weer met gladheidbestrijding. Dan wordt er dag en nacht gewerkt om onze wegen veilig en begaanbaar te houden.”

Het belang van lekkere en duurzame koffie

Circulariteit en duurzaamheid zijn belangrijke speerpunten bij Meerlanden. Niet alleen voor hun core business maar ook bij de keuze van de juiste koffievoorziening.

Dolf: “Voor Meerlanden is het van groot belang dat er 24 uur per dag een goede bak koffie voor iedereen klaar staat. De koffievoorziening van Van Duijnen past perfect in het plaatje. Op alle locaties staan meerdere koffieautomaten. Dit maakt het gemakkelijk voor elke werknemer om te gebruiken. Koffie is bij ons heel erg belangrijk, zowel voor de mensen intern als externe relaties. We krijgen regelmatig mensen van de gemeente op bezoek, van ambtenaar tot wethouders. Daar wil je een lekkere kop koffie voor kunnen inschenken. En daar hoort natuurlijk koffie van verse bonen bij.”

“De koffievoorziening van Van Duijnen past perfect in het plaatje”

Duurzaam koffiemeubel

Om de beste koffieleverancier voor op het werk te vinden, deed Meerlanden wat veel andere klanten van Van Duijnen ook hebben gedaan. Dolf: “We zijn op zoek gegaan naar een bedrijf dat past bij onze visie en marktconcentratie. Denk daarbij aan zaken als duurzaamheid, circulariteit en participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van Duijnen voldeed perfect aan de eisen. We hebben ook gekozen voor het duurzame meubel van Van Duijnen. Dat is vervaardigd door de Tomin Groep. Daar werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Smaaktest voor breder draagvlak binnen de organisatie

Dolf vertelt enthousiast over het meubel én over de koffie zelf. “Het koffiemeubel ziet er geweldig uit! Het is gemaakt van gerecycled hout, dat past perfect bij onze visie. Daarnaast hebben we de koffie geproefd met een smaaktest. Dit gaf een breder draagvlak bij medewerkers binnen het bedrijf omdat we op deze manier konden polsen wat mensen ervan vinden. Dat vinden wij erg belangrijk want koffie is een beleving. Als de koffie op het werk lekker smaakt, dan heb je een goed begin van de dag.”

Meerlanden heeft twee weken lang de koffie op proef gehad met een iPad ernaast. Daarop konden alle medewerkers hun mening geven. Zo’n 175 mensen hebben dat gedaan. Zo heeft iedereen mee kunnen denken over de lekkerste koffie en heeft Meerlanden een weloverwogen koffie keuze kunnen maken.

“Van Duijnen Koffie is zeer onderscheidend op het gebied van service en techniek”

Meneer Van Duijnen regelt het onderhoud

We peilen ook nog even de tevredenheid over de service van Van Duijnen Koffie. Dolf vertelt: “Bij Meerlanden hebben we meerdere machines staan. Voor het onderhoud was Meneer Van Duijnen de perfecte optie. Een vaste servicemonteur komt altijd op dezelfde dagen en tijden binnen. Hij doet het onderhoud en de aanvulling van de producten. Zodat wij geen zorg meer hebben voor de koffiemachines. We kunnen erop vertrouwen dat het koffieapparaat altijd netjes schoon en gevuld is en goed werkt.”

De dag en nacht beschikbaarheid van koffie is voor Meerlanden van groot belang. “Met name in de wintermaanden. Dan zijn we vaak ‘s nachts bezig met gladheidbestrijding. Het is fijn om voor of na een shift fijn nog even een warme kop koffie te kunnen drinken. Als er dan een keer een storing is, moet het zo snel mogelijk worden opgelost. Van Duijnen is hiervoor gelukkig altijd snel ter plaatse.”

“Met Van Duijnen hebben we de overstap gemaakt om overal verse bonenkoffie te schenken. Dat heeft een zeer positief effect op ons bedrijf gegeven.”

Iedereen verse bonen met de juiste techniek en service

Dolf de Jong is lovend over de service en techniek van Van Duijnen. “Van Duijnen is zeer onderscheidend op het gebied van service en techniek. Het contact met de accountmanager en de technische diensten verloopt altijd snel en soepel. Als ik met een vraag bel, dan is er altijd goede en vriendelijke communicatie.”

Ook de werknemers hebben positief gereageerd op de nieuwe koffievoorziening en het duurzame koffiemeubel. Dolf: “Voorheen was er onderscheid tussen de koffie op het hoofdkantoor en de productiewerkvloer. Op kantoor hadden we verse bonen en op de werkvloer instant. Daar is niets mis mee, maar verse bonenkoffie is toch wel lekkerder. Met Van Duijnen hebben we de overstap gemaakt om overal verse bonenkoffie te schenken. Iedereen krijgt nu dezelfde kop koffie. Dat heeft een zeer positief effect gegeven binnen het bedrijf. Het was de juiste keuze.”

Duurzaam met Fair Trade koffie

Voor Meerlanden is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvisie. Er is dan ook bewust gekozen voor de Fair Trade Max Havelaar verse bonen en het duurzame koffiemeubel van Van Duijnen.
Dolf: “We zijn ook aan het kijken of we onze koffiedrab beschikbaar kunnen stellen aan een partij die oesterzwammen kweekt. Als de voeding vervolgens uit de koffieprut is, dan kunnen we hiervan weer biogas maken. Van de oesterzwammen kunnen we in de kantine een lekker gerecht maken. En van het biogas laten we weer auto’s rijden. Want al onze vuilniswagens voor particulier afval rijden op biogas. Ja, ik zei het al: zo is de kringloop weer rond!”

Ook duurzaam en innovatief ondernemen?

Wil jij weten hoe koffie bij kan dragen aan jouw organisatie, dan is het zeker de moeite waard om een vrijblijvende afspraak te maken met een van onze accountmanagers. Wij weten als geen ander hoe je de koffievoorziening in je bedrijf duurzamer maakt én je medewerkers de lekkerste koffie schenkt.
Voor meer informatie en advies kun je contact opnemen via +31 (0)365387821 of mail naar klantenservice@vanduijnen.nl en laat je verrassen door onze innovatieve en duurzame oplossingen voor koffie en thee op het werk.

Lees ook de volgende klantverhalen

Over Van Duijnen

Meer dan 80 jaar geleden haalde Van Duijnen als een van de eerste ondernemers een koffieautomaat naar Nederland. Wat was zijn doel? Eenvoudig goede koffie voor op het werk. Ruim 80 jaar later is dat nog niet veranderd. Wij willen jou zorgeloos laten genieten van de lekkerste koffie(variaties) en overige getapte dranken. Dat doen we door de juiste combinatie van vakmanschap, innovatie, passie en verantwoord ondernemen.

Deze bedrijven drinken al Van Duijnen koffie

Logo Reimert witte achtergrond
Logo gemeente Almere
Logo Antalis in kleur