love natures beker

Samen werken aan een circulaire economie

Deel dit bericht

Van Duijnen gelooft in een duurzame toekomst. Het geeft niet alleen een goed gevoel om op deze manier te werken, maar het is simpelweg noodzakelijk. Als landelijke koffieleverancier hebben we veel verschillende goederen- en afvalstromen waar we invloed op hebben. Hierdoor kunnen we een serieuze impact leveren op de footprint die we achterlaten op de wereld. We zijn inmiddels als Van Duijnen volledig Co2 neutraal, steunen hele gave projecten als GulaGula in Indonesië, hebben hele leuke samenwerkingen met bijvoorbeeld sociale werkplekken maar we gaan een stap verder: Van koffiedrab naar oesterzwam.

Oesterzwammen?

Inderdaad; oesterzwammen en hoogwaardig compost. Soms zorgen de niet voor de hand liggende samenwerkingen voor de mooiste resultaten. Het is de moeite waard eens buiten de keten te kijken wat je voor elkaar kunt betekenen. Als partner in het Grondstoffen Collectief Almere hebben wij ‘de koffieketen’ eens op een andere manier bekeken en faciliteren wij nu de logistieke inzameling van koffieprut binnen de stadsgrenzen van Almere.

Oesterzwammetjes, heerlijk!

In Nederland wordt jaarlijks meer dan 100 miljoen kg. koffiedrab weggegooid. Van Duijnen gaat zich inzetten deze groeiende hoeveelheid in te zamelen voor hergebruik. Koffiedrab is superrijk organisch materiaal wat veel te zonde is om bij het restafval te gooien. Beter is natuurlijk om het bij het GFT in te zamelen zodat het kan composteren. Nóg beter is het om de koffiedrab apart in te zamelen en er heerlijke exclusieve oesterzammen van te kweken, of er echt hoogwaardige compost van te maken. Zo haal je het maximale uit de afvalstroom.

Hoe werkt het?

Heel simpel; we zijn gestart in Almere. Onze klanten krijgen van onze partner ‘The Compost Company’ speciale inzamel-emmers om de koffiedrab in te verzamelen. Één keer per week worden deze emmers opgehaald (uiteraard met emissieloos vervoer) waarbij een gedeelte wordt gebruikt voor de kweek van exclusieve paddenstoelen en een ander gedeelte voor het produceren van hoogwaardig compost.

Wat levert het op?

Nou, voor ons niets. Vooral het gevoel dat we wat goeds doen met het afval dat we indirect produceren. Het gevoel dat we met dat afval werkgelegenheid creëren, want voor onze partners is dit afval wél winstgevend. Het is gewoon ontzettend belangrijk dat er tegenwoordig goed nagedacht wordt over de mogelijkheden van afval. Het levert een soort statement op, want dit is pas het begin. Werk je in Almere? Produceren jullie koffiedrab? Klant of geen klant? Neem vooral contact met ons op en wij zorgen dat je iets goed kunt doen met je koffieafval!

Neem ook zeker eens kijkje op de pagina’s van onze partners: Upzwam, Grondstofcollectief Almere en The Compost Company.

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit

Vegan producten
Koffienieuws

Vegan alternatieven

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor melk, om diverse redenen zoals gezondheid, klimaatimpact…