Veilig koffie drinken op kantoor

Deel dit bericht

Koffie halen in deze periode

Het wordt gelukkig weer drukker rondom de koffieautomaat. Maak gebruik van onderstaande tips en aanwijzingen en zorg ervoor dat alle gebruikers op de hoogte zijn. Denk hierbij speciaal aan bezoekers en gasten.

Dagelijks gebruik

 • Houdt minimaal 1,5 meter afstand tot je collega
 • Hoe aardig je jouw collega’s ook vindt, haal alleen koffie voor jezelf
 • Hergebruik van een beker kan, zolang je alleen voor jezelf haalt
 • Plaats een desinfecterende handgel bij de automaat
 • Was je handen voor je de automaat gebruikt
 • Gebruik je melk- en/of suikersticks? Leg dan een voorraadje aan op je bureau. Vergeet de roerstaafjes niet!
 • Automaten met druktoetsen zijn te bedienen met de achterkant van je eigen pen of potlood
 • Automaten met touchscreen reageren bijna allemaal op een styluspen
 • Reinig het bedieningspaneel meerdere keren per dag met een desinfecterend middel. Let daarbij op dat je geen bijtende stoffen gebruikt die het paneel kunnen beschadigen.

Styluspen
Deze pen kan je ook gebruiken voor andere apparaten met touchscreens zoals printers en tablets. Let er wel op dat iedereen zijn of haar eigen styluspen heeft. Styluspennen (met eigen logo) zijn bij diverse webshops eenvoudig te bestellen voor nog geen € 1,- per stuk.

Bekerdispenser
De bekerdispenser waar je aan de onderkant zelf een beker uit trekt is een uitstekend hulpmiddel om te voorkomen dat je meerdere bekers aanraakt. Door er één beker uit te halen, heb je genoeg voor jezelf en is de volgende zichtbaar. Omdat de overige bekers in de koker zitten zijn deze ook beter beschermd.

Beperk loopafstanden
Bij het merendeel van onze klanten staat de automaat op een logische plek vlak bij de medewerkers. In sommige situaties moet er toch ver gelopen worden. Voor deze situaties hebben wij een goede oplossing. Een machine met handwatervulling en cups. Vrijwel geen onderhoud, lage investering en snel geregeld. Wij hebben onze Lavazza machine aantrekkelijk geprijsd.

 

Dagelijkse en wekelijkse reiniging automaat

 • Voer minimaal de dagelijkse en wekelijkse voorgeschreven spoelprogramma’s uit
 • Gebruik professionele schoonmaakmiddelen
 • Meng nooit schoonmaakmiddelen
 • Werk volgens de gebruiksaanwijzingen op het etiket
 • Verwijder altijd eerst het zichtbare vuil met een aparte doek
 • Gebruik steeds schone doeken voor het reinigen van (contact)oppervlakken

Bij voorkeur laat je de schoongemaakte onderdelen in de frisse lucht drogen of droog je de onderdelen met schone papieren doeken. Hergebruik van vaatdoeken en sponzen kan zorgen voor verdere verspreiding van het virus. Gebruikt je herbruikbare doeken? Vervang deze dan direct na gebruik en desinfecteer ze. Bijvoorbeeld in de magnetron. Laat ze vervolgens volledig opdrogen voordat je ze opnieuw gebruikt.

Stappenplan: opstarten automaten

Om je te helpen bij het waarborgen van de hygiëne hebben we onderstaand stappenplan opgesteld. Mocht het toch niet lukken, bel ons dan gerust. Wij staan voor je klaar! Vergeet niet om op tijd de voorraad aan te vullen. Het kan zo zijn dat door extreme drukte, bijvoorbeeld tijdens transport, de levering iets vertraagd is.

Koffieautomaat

Bij het opstarten gaan we er vanuit de machine volledig gereinigd is voordat deze werd uitgezet. Is dit niet het geval, volg dan eerst de reinigingsinstructies. Als alle onderdelen schoon zijn, volg dan onderstaande stappen:

 1. Indien de waterkraan was gesloten, draai deze weer open
 2. Schakel de automaat in met hoofdschakelaar. De automaat moet opwarmen. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
 3. Melkunit: schakel in met de hoofdschakelaar en sluit de deur van de melkunit. De juiste temperatuur is bereikt na 15 – 30 minuten.
 4. Tijdens het opwarmen / koelen: Vul alle grondstofhouders van de koffieautomaat met verse ingrediënten. Let hierbij op de THT-datum van de producten.
 5. Indien aanwezig: vul de melkunit
 6. Nadat de machine is opgewarmd start je het volledige reinigingsprogramma van de automaat. Activeer het spoelprogramma voor alle keuzes.
 7. Neem een aantal testconsumpties waarbij je gebruik maakt van alle ingrediënten
 8. De automaat is weer gereed voor gebruik
 9. Geniet van je consumptie!

Let op!
We willen je er op attenderen dat, omdat de automaten lagere tijd hebben uitgestaan, het voor kan komen dat sommige afdichtringen iets zijn ingedroogd en dat daardoor lekkage in de automaat kan ontstaan. De kans dat dit gebeurt is zeer klein, maar we vragen je hier alert op te zijn. Mocht je toch lekkage constateren zet de machine dan uit en neem direct contact met ons op. Wij helpen je dan graag verder.

Waterautomaat

 1. Zet de waterautomaat aan met de hoofdschakelaar, de automaat start met koelen
 2. Tap direct minimaal 1 liter water van iedere keuzemogelijkheid
 3. Wacht ca. 30 minuten totdat de automaat volledig gekoeld is
 4. Tap nogmaals minimaal 1 liter water van iedere keuzemogelijkheid
 5. De automaat is weer gereed voor gebruik
 6. Geniet van je consumptie!

Let op!
We willen je er op attenderen dat, omdat de automaten lagere tijd hebben uitgestaan, het voor kan komen dat sommige afdichtringen iets zijn ingedroogd en dat daardoor lekkage in de automaat kan ontstaan. De kans dat dit gebeurt is zeer klein, maar we vragen je hier alert op te zijn. Mocht je toch lekkage constateren zet de machine dan uit en neem direct contact met ons op. Wij helpen je dan graag verder.

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit