Paul Kragten met Farmers Direct in Tanzania

Samen verantwoord ondernemen

Deel dit bericht

Samen verantwoord ondernemen

In het MVO-jaarverslag van 2023 blikken we terug op de behaalde resultaten. Lees verder voor de belangrijkste gebeurtenissen.

Meer refurbished koffiemachines

De afgelopen jaren waren, zoals we allemaal weten, turbulente jaren. Daarom heeft Van Duijnen met veel klanten afgesproken om de servicecontracten voor korte perioden te verlengen, mits de automaat nog in goede staat was. Als gevolg daarvan bereikten in 2023 relatief veel automaten het einde van hun eerste levensduur. Deze machines ontvangen wij retour en dankzij de hoogwaardige service door onze technici en de kwaliteit van de door ons aangeboden machines kunnen wij bijna al deze automaten een tweede leven geven.

Nu het economisch beter gaat, durft men weer meer te investeren. Wel is men nog voorzichtig en kiest men vaker voor een al gebruikte automaat. Juist door het hoge aantal machines dat terugkwam aan het einde van hun levensduur hebben wij kunnen voldoen aan de toegenomen vraag naar refurbished koffiemachines. Zo hebben onze klanten, soms zelfs onbewust, bijgedragen aan de doelstelling ‘Afval bestaat niet’.

Impact maken met onze producten

Inmiddels zit 100 procent van onze koffies in recyclebare verpakkingen, voor ruim 90 procent van het volume van de verpakkingen gaat het zelfs om monomateriaal. Ditzelfde wilden we bereiken voor onze toppings, maar helaas zag onze leverancier hier nog geen mogelijkheden voor. Daarom zijn we eind 2023 gesprekken aangegaan met een nieuwe leverancier. Hoewel deze leverancier toen nog niet kon werken met monomateriaal kan ze onze toppings wel leveren in een recyclebare verpakking. Daarnaast zijn we van plan om de inhoud van onze verpakkingen aan te passen, zodat er in dezelfde hoeveelheid folie 33 tot 50 procent meer product gaat. Bovendien worden ze verpakt in een kartonnen doos met een veel groter aandeel gerecycled karton.

Nog een mooie stap die we in 2023 hebben gemaakt is de introductie van de volledig tot de plantage/coöperatie traceerbare koffiebonen en gemalen koffies. Met behulp van blockchaintechnologie geven we de schakels in de keten een gezicht. Zo weet jij waar de koffie vandaan komt.

Ook intern blijven we impact maken

Ook intern zijn er veel (kleine) ontwikkelingen die samen grote impact maken. Ons printergebruik is 70 procent gedaald ten opzichte van 2021. Bovendien hebben we, ondanks wat onnauwkeurigheden in het systeem voor de rijstijlanalyse, de medewerkersscore voor een duurzame rijstijl gelijk weten te houden op een 7,4. En in 2023 zijn (eindelijk) de 300 zonnepanelen geplaatst, zodat we nu onze eigen energie opwekken.

Hebben we daarmee al onze doelstellingen voor 2023 gehaald? Nee. Hebben we doelstellingen overtroffen? Jazeker. Hebben we het SAMEN gedaan? Absoluut!

Ook voor 2024 hebben we ambitieuze plannen. Zo onderzoeken we samen met partijen uit de hele koffieketen (zie foto) hoe we de keten verder kunnen verduurzamen en waar we waarde kunnen toevoegen.

Ik wens je veel leesplezier met ons MVO-verslag 2023 – met een lekkere kop koffie erbij leest het nog beter – en ik nodig je uit om ook in 2024 samen met ons op zoek te gaan naar mogelijkheden om samen verantwoord te ondernemen.

Met vriendelijke groet,
Paul Kragter – Directeur Van Duijnen

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit

Vegan producten
Koffienieuws

Vegan alternatieven

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor melk, om diverse redenen zoals gezondheid, klimaatimpact…