Zero waste afval bestaat niet

Verhogen van aandeel gerecycled materiaal

Deel dit bericht

Afval bestaat niet

Eén van de pijlers van het MVO-beleid waarop we ons bij Van Duijnen richten, is “Afval bestaat niet”. We streven er naar om voor al onze producten de bijdrage aan afval te verlagen en het aandeel gerecycled materiaal te verhogen.

Voor 2025 hebben wij onszelf daarom de volgende ambities gesteld:

  • 100% procent recyclebare verpakkingen
  • 100% omdozen van gerecycled karton
  • 100% van de machines is te hergebruiken/recyclen
  • 100% plasticvrije gebruiksartikelen
  • 25 % van het koffiedik wordt hergebruikt

Elk jaar maken wij het MVO-jaarverslag bekend. Hierin staan de behaalde resultaten. Hieronder lees je meer over de resultaten die we hebben behaald op het gebied van afvalreductie in 2023.

100 procent recyclebare verpakkingen

Vanaf januari 2022 zijn al onze koffieverpakkingen 100 procent recyclebaar. Daarbij zijn onze bonenkoffies en gemalen koffies verpakt in een monomateriaal plastic, waardoor hoogwaardige recycling mogelijk is. In totaal gaat dit om meer dan 90 procent van de Van Duijnen koffies.

Ook voor onze toppings willen we een compleet recyclebare verpakking. Onze toppingsleverancier gaf in 2021 al aan bezig te zijn met een onderzoek hiernaar. Toch kon de toezegging dat wij in het derde kwartaal van 2023 aan een pilot konden deelnemen niet worden gerealiseerd.

Daarom zijn wij eind 2023 gesprekken gestart met een andere leverancier, die op korte termijn wel bij kan dragen aan het verduurzamen van onze verpakkingen. Hoewel deze leverancier nog niet kan werken met monomateriaal kan ze wel onze toppings leveren in een recyclebare verpakking.

Daarnaast zijn we van plan om de inhoud van onze verpakkingen aan te passen, zodat er in dezelfde hoeveelheid folie 33 tot 50 procent meer product gaat. Dit willen we in het eerste kwartaal van 2024 gerealiseerd hebben.

Nieuwe verpakkingsmateriaal Topping van Duijnen Koffie

Omdozen gerecycled karton

Voor onze toppings hebben we het percentage gerecycled karton in de omdoos met 10 procentpunt kunnen verhogen naar 55 procent en zijn we overgestapt van een witte naar bruine doos. Door de mogelijke overstap naar een nieuwe leverancier in 2024 willen we het aandeel gerecycled karton verhogen naar 87 procent.

Volledig plasticvrije verbruiksartikelen

In 2023 hebben we bij Van Duijnen besloten om vooruit te lopen op een totaalverbod op wegwerpbekers met plastic, daarom hebben we in oktober herbruikbare bekers geïntroduceerd. Eind december 2023 zijn er echter drie moties aangenomen met betrekking tot de SUP wetgeving. Maar deze moties zijn begin 2024 nog niet door de kamer behandeld, waardoor er nog altijd geen volledige duidelijkheid is. Wij blijven hopen dat de ontwikkeling van een volledig plasticvrije beker in een stroomversnelling komt. Intern zijn we bij Van Duijnen in ieder geval overgestapt naar de herbruikbare beker.

Reductie printergebruik

In 2022 hadden we een halvering van het printergebruik, van ruim 6.000 prints naar 3.000 prints per maand. In 2023 is het gemiddeld aantal prints per maand zelfs gedaald naar 1.800 per maand. Een verdere daling van ruim 40 procent ten opzichte van 2022 en zelfs een daling van 70 procent ten opzichte van 2021!

Meer weten over onze resultaten en doelstellingen van het MVO-beleid? Lees verder het MVO-jaarverslag 2023.

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit

Vegan producten
Koffienieuws

Vegan alternatieven

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor melk, om diverse redenen zoals gezondheid, klimaatimpact…