Onderzoek koffie en thee 2024

Onderzoek koffie en thee 2024

Deel dit bericht

Hoe Nederland koffie en thee drinkt in 2024: de nieuwste inzichten

Samen met Koffie & Thee Nederland heeft marktonderzoeksbureau Ruigrok het onderzoek koffie en thee 2024 uitgevoerd en de nieuwste trends in kaart gebracht. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 1.370 koffie- en theedrinkers. We nemen je mee door de belangrijkste resultaten.

Koffie en thee zijn een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse cultuur. Of je nu van een sterke espresso houdt of liever een kopje thee drinkt, bijna iedereen in Nederland geniet regelmatig op het werk of thuis van deze warme dranken.

Koffie is nog steeds favoriet, thee wint terrein

Na water blijft koffie de meest gedronken drank in Nederland. Maar liefst 79% van de Nederlanders drinkt minstens één keer per week koffie. Opvallend is dat het aantal koffiedrinkers in de leeftijd van 35 tot 54 jaar iets is gedaald ten opzichte van twee jaar geleden. Thee blijft ook populair: 70% van de Nederlanders drinkt wekelijks thee, en vooral mannen drinken nu vaker thee dan voorheen.

Hoeveel drinken we?

Dagelijks koffie drinken blijft gebruikelijk, met 65% van de Nederlanders die minimaal één kop per dag drinken. Het gemiddelde aantal koppen koffie per dag is echter iets gedaald naar 3,6 kopjes. Theedrinkers drinken gemiddeld 2,8 koppen per dag en ook dat aantal is vrijwel gelijk gebleven aan 2022.

Welke koffie en thee kiezen we?

Bij koffie is zwarte koffie de absolute favoriet, gevolgd door cappuccino. Een trend die opvalt: er wordt minder ‘koffie verkeerd’ gedronken, maar ijskoffie is juist populairder geworden, vooral bij jongeren. Theedrinkers houden van variatie. Ze drinken gemiddeld drie soorten thee, waarbij groene thee en rooibos favoriet zijn. Toch is er geen duidelijke winnaar als het gaat om de meest gedronken theesoort.

Waar kopen we onze koffie en thee?

De meeste Nederlanders kopen hun koffie en thee in de supermarkt en letten daarbij vooral op prijs en smaak. Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol: 10% van de koffiedrinkers en 9% van de theedrinkers let bij de aankoop op keurmerken en verantwoorde productie. Vooral jongeren vinden klimaatneutrale productie belangrijk.

Drinkgedrag: thuis en op het werk

De meeste koffie wordt in de ochtend gedronken thuis of op het werk, vooral tussen het ontbijt en de lunch. Twee derde van de koffiedrinkers drinkt dan 1 tot 3 kopjes. Theedrinkers kiezen vaker voor thee in de middag en avond, vooral tijdens het avondeten of later op de avond.
Wist je dit al?

  • Koffie droogt je niet uit: toch denkt 44% van de koffiedrinkers nog steeds dat dit wel zo is. Dat percentage is zelfs gestegen sinds 2018.
  • Zwarte koffie staat in de Schijf van Vijf: slechts een kwart van de koffiedrinkers weet dit. Het zijn vooral jongeren die hiervan op de hoogte zijn.

Conclusie

Of het nu gaat om koffie of thee, we blijven er met zijn allen van genieten. Hoewel er kleine verschuivingen zijn in de voorkeuren, blijft het duidelijk dat koffie en thee een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. Daarnaast worden duurzaamheid en gezondheid steeds belangrijker bij de keuzes die we maken.

Verder lezen

Deze nieuwe inzichten uit het onderzoek koffie en thee 2024 laten zien dat koffie nog steeds de favoriete drank van veel Nederlanders is en dat de populariteit van thee toeneemt. Daarnaast worden duurzaamheid en prijs steeds belangrijker bij de aankoopbeslissingen, wat de veranderende prioriteiten van Nederlandse consumenten weerspiegelt. Lees het gehele onderzoek (pdf).

Contact

Wil je meer weten over de nieuwste koffietrends of welke koffieautomaat het beste bij jou en je collega’s past? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder met persoonlijk advies over de beste en een duurzame totaaloplossing voor de koffiehoek bij jou op het werk.

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit