Wat de wereldwijde koffiecrisis voor impact heeft op jouw kopje koffie

Wereldwijde koffiecrisis

Deel dit bericht

Wat de wereldwijde koffiecrisis voor impact heeft op jouw kopje koffie

De koffiemarkt staat onder grote druk en dat merk je wellicht al aan de prijzen. We staan voor een wereldwijde koffiecrisis, zeggen experts in een item bij NOS Nieuwsuur. We leggen je graag uit waarom de koffie duurder wordt en wat dit betekent voor jouw dagelijkse kop koffie.

Waarom stijgen de prijzen?

Koffiebonen worden wereldwijd steeds duurder. Dit komt door een combinatie van extreme weersomstandigheden, logistieke problemen en hogere kosten in de productieketen. Landen zoals Brazilië en Vietnam, die cruciaal zijn voor de wereldwijde koffieproductie, hebben te maken met droogte, hittegolven en vorst. Deze omstandigheden hebben geleid tot lagere oogsten en een stijging van de prijs van robusta-bonen met wel 80%.

Diefstal op koffieplantages

Zoals te beluisteren is in een podcast van Bloomberg hebben de stijgende koffieprijzen ook een andere keerzijde: diefstal. Vooral in landen zoals Oeganda, waar de prijzen tot recordhoogte zijn gestegen, worden koffieplantages steeds vaker doelwit van criminelen. Boeren moeten extra maatregelen nemen om hun gewassen te beschermen, zoals het inzetten van honden, bewakers en zelfs bijen. Dit verhoogt de productiekosten nog verder, wat uiteindelijk ook doorberekend wordt aan de consument.

Wat betekent dit voor jou?

Door deze ontwikkelingen zal koffie duurder worden, zowel in de supermarkt als in je favoriete café. Ook bedrijven die koffie aanbieden op de werkvloer zullen merken dat de prijzen stijgen. Hoewel dit voor de consument nadelig is, zorgt het er wel voor dat koffieboeren eindelijk een eerlijkere prijs ontvangen voor hun harde werk.

Paul Kragten, directeur bij Van Duijnen, zegt hierover: “Bij Van Duijnen steunen we diverse internationale projecten om lokale koffieboeren te helpen. De stijging van de koffieprijs is de afgelopen tijd ongekend. En nu de boeren eindelijk meer gaan verdienen, is het triest om te zien dat zij de dupe worden van diefstal en maatregelen moeten nemen om de koffiebonen te beschermen.”

De situatie blijft voorlopig onzeker. Experts verwachten dat onvoorspelbare weersomstandigheden en logistieke problemen nog wel even zullen aanhouden. Toch hopen we dat deze uitdagingen leiden tot een stabielere koffiemarkt, waarin boeren beter ondersteund worden.

Wat doen wij?

Bij Van Duijnen Koffie blijven we ons inzetten om jou en je collega’s te voorzien van heerlijke koffie, ondanks de uitdagingen in de markt. We werken nauw samen met onze leveranciers om de prijsstijgingen zoveel mogelijk te beperken en de kwaliteit van onze koffie te waarborgen.

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit