koffiemok met goede kwaliteit koffie met cremalaag en earplugs van bovenaf op bureau

Crema en de kwaliteit van je koffie

Deel dit bericht

Wat is crema?

Crema is het zogenaamde ‘schuimlaagje’ bovenop je koffie. Dat klinkt misschien oneerbiedig, maar het is heerlijk! De crema ontstaat doordat water onder hoge druk door de versgemalen koffie wordt geperst. Het is een samenwerking tussen de natuurlijke vetten, suikers en het CO2-gehalte in de boon.

De crema ‘lezen’

Het blijft natuurlijk arbitrair, want over smaak valt niet te twisten. Toch kan je aan de cremalaag van jouw koffie of espresso iets aflezen over de kwaliteit van jouw kop espresso.

De versheid van de boon

Een van die punten is de versheid van de boon. Iedere boon heeft na het brandproces namelijk een bepaalde hoeveelheid CO2 in zich die langzaamaan afneemt als de boon verpakt is. Hoe verser de boon , hoe meer CO2 deze nog bevat en hoe dikker de crema laag. Wil je de versheid vergelijken let er dan op dat de samples van bonen even grof zijn gemalen en waar evenveel water doorheen is gelopen. Want ook deze invloeden bepalen de dikte van je crema.

De juiste afstellingen

Al heb je nog zo een lekkere koffieboon, als de machine niet goed is afgesteld dan haal je niet het maximale uit de boon. En dat is zonde van dit prachtige natuurproduct. Als je de juiste boon hebt kan je aan de hand van de crema ook in de basis iets zeggen over de instellingen van de machine.

  • Is de crema te donker? Dan is de koffie misschien te fijn gemalen, de temperatuur van het water te hoog of de koffie te hard aangedrukt.
  • Is de crema te licht? Dan is de koffie juist te grof gemalen, de temperatuur te laag of de koffie niet hard genoeg aangedrukt.

Daarom komen onze professionals de koffieautomaat bij jou installeren. Zij zorgen er voor dat jij de beste kwaliteit uit de machine haalt.

Waarom geen crema op filterkoffie?

Zoals gezegd ontstaat de crema doordat het water onder hoge druk door de koffie wordt ‘geduwd’. Bij filterkoffie druppelt het water op de koffie en doet de zwaartekracht zijn werk. De benodigde druk ontbreekt, waardoor de natuurlijke suikers, vetten en CO2 niet de kans krijgen een mooie cremalaag te vormen. Of dat erg is? Dat hangt helemaal van je eigen wensen af. Want ook filterkoffie heeft zijn eigen smaakbeleving!

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit

Vegan producten
Koffienieuws

Vegan alternatieven

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor melk, om diverse redenen zoals gezondheid, klimaatimpact…