“Een Matcha Latte alstublieft. Of toch liever een Cold Brew?”

Deel dit bericht

Met gemiddeld zo’n drie á 4 koppen koffie per dag behoren de Nederlanders tot één van de grootste koffieleuten ter wereld. De laatste jaren is daar op ingespeeld en zijn er veel variaties op de markt gekomen. Ook voor de theeleuten heeft de tijd niet stil gezeten. Naast de traditionele groene en zwarte thee zijn er tegenwoordig nog veel meer producten om een kopje thee van te zetten.

Om ervoor te zorgen dat jij goed op de hoogte bent van alles wat er speelt in de koffie- en theewereld, heeft Van Duijnen de laatste koffie- en theetrends op een rijtje gezet.

Koffie- en thee trends van 2018

1. Cold Brew
Ben jij op een warme zomerdag ook zo’n fan van een koude koffie? De Cold Brew trend blijft groeien. Op het eerste gezicht lijkt Cold Brew op een Iced Coffee, maar er is een belangrijk verschil. Bij Iced Coffee wordt warme koffie over ijsklontjes gegoten, wat zorgt voor een iets bittere smaak. Bij Cold Brew wordt de koffie koud gezet, hierdoor houdt het zijn oorspronkelijke krachtige, zoetige smaak.

2. Nitrogen koffie
Al eens een bubbelige textuurvolle Nitrogen koffie geproefd? Denk aan de zoete smaaktinten van Cold Brew, maar dan met een schepje er bovenop. Want er wordt koolzuur aan de koffie toegevoegd. Zo krijgt het een volle, bijna romige smaak. Deze zomer kun je het zomaar tegenkomen in de Nederlandse horeca, op tap.

3. Plantaardige melk
Lactosevrije melk is niet zomaar een trend. Het is lichter verteerbaar dan ‘gewone’ melk en een uitkomst voor mensen met een lactose allergie. Een aantal jaar geleden was het nog amper verkrijgbaar. Nu kun je op bijna elk terras een Soja Cappuccino bestellen of een Almond latte. En dat is wel begrijpelijk. Plantaardige melk geeft heerlijke variaties aan je koffie, zoals de nootachtige smaak van amandelmelk. Een nieuwe koffiebeleving!

4. Cascara thee
Vind je het soms lastig kiezen tussen koffie en thee? Dan is Cascara thee de oplossing! Cascara is thee, getrokken van de huls van de koffieboon. Van deze huls wordt tegenwoordig heerlijke thee gezet, met een zoetige, watermeloen- en honingachtige smaak. Daarnaast draagt dit product bij aan het optimaal benutten van de koffieproductie, omdat de koffiehuls anders weggegooid zou worden. Cascara bevat 25% van de gebruikelijke hoeveelheid cafeïne van een kop koffie. Dat is meer dan een kop zwarte thee, maar een mooi alternatief voor ‘tussendoor’.

5. Kurkuma Latte (of Turmeric Latte)
Dankzij andere gezondheids- en voedingstrends leren we in Nederland steeds meer kruiden en specerijen kennen. Neem kurkuma. Deze Indiase geelwortel duikt op in allerlei recepten en zelfs in de nieuwste koffievariatie: Kurkuma Latte. De Golden Latte is vaak ook een lust voor het oog!

6. Matcha Latte
Matcha wordt gemaakt van tot poeder gemalen groene theebladeren. Met deze poeder wordt de heerlijke, excentriek smakende matcha latte gemaakt.
Matcha kan een wat bittere smaak hebben en is daarom lekker met melk en een beetje honing. Eén kop Matcha Latte bevat ongeveer vijf keer zo veel antioxidanten dan een gewone kop groene thee. Ook geeft matcha een boost aan je stofwisseling (geeft energie en helpt bij een snelle vetverbranding). Het zou ook stress verlagend en concentratie verhogend werken. Je kunt matcha als koffie drankje drinken maar ook toevoegen aan bijvoorbeeld smoothies, cakebeslag, havermout en desserts.

7. Moringa Latte
Moringa is een groen poeder, en wordt ook wel de nieuwe welness smaak genoemd. Je vindt het in lattes en andere healthy food concepten. Moringa is rijk aan antioxidanten. Het geeft je een flinke energieboost, vergelijkbaar met een kop koffie in de vroege ochtend.
Oorspronkelijk komt het poedertje uit Pakistan, India en Nepal. Het is populair omdat het veel gezondheidsvoordelen zou hebben (met name voor het cardiovasculaire systeem, immuunsysteem en de spijsvertering, en tegen huidveroudering en –infecties). Moringa is rijk aan proteïne, vitamine A en C, calcium en kalium. Je kunt het drinken als thee, met een beetje honing en limoen, in een smoothie of … in een heerlijke latte natuurlijk!

8. Infusions
Thee van verse munt, van verse gember met een schijfje citroen, of zelfs van verse tijm met een lepeltje honing… We consumeren het steeds vaker, verse ingrediënten in onze drankjes. Op terrasjes, thuis op de bank en in het flesje water op het werk.
Zo verschijnen er steeds meer infusion variaties. Wat dacht je van een verse kop brandnetelthee, lavendel in je bubbelwater of gedroogde verveineblaadjes in een glas heet water? Het is een feit, onze koffie en thee worden steeds ‘groener’.

Ook Van Duijnen Koffie wordt steeds groener. Wil je weten hoe?
Hier vertellen we je er alles over: https://www.vanduijnen.nl/duurzame-koffie-op-het-werk/

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit