Koffierub, weer eens wat anders
Om een keer wat anders op de steak te doen dan alleen peper en zout hebben we een origineel en makkelijk recept, mét koffie natuurlijk.
Dit heb je nodig
• Een mooie steak
• 2,5 tl gemalen koffie
• 3 tl (grof) zeezout
• 2 tl (grof gemalen) zwarte peper
• 2 tl bruine basterdsuiker
• 1 tl gerookte paprikapoeder
• 1/2 tl knoflookpoeder
• 1/2 tl uienpoeder
• 1/4 tl cayennepeper
Zo maak je het klaar
Leg de steak klaar en meng met je handen alle andere ingrediënten goed door elkaar. Zorg ervoor dat er geen klontjes meer in zitten, want dan trekt de smaak minder in het vlees. Smeer de (vegetarische) steak in met deze rub. Laat het minimaal twee uur rusten in de koelkast zodat de kruiden goed kunnen intrekken. Wil je een maximale smaak, laat het dan minimaal 12 uur intrekken.
Bakken maar
Nadat de steak de smaak voldoende heeft opgenomen, haal je de steak een half uur voor bereiding uit de koelkast. Steek de barbecue aan en leg de steak erop als de temperatuur minimaal 200 graden is. Bak naar eigen smaak. Afhankelijk van de dikte van de steak is drie minuten per kant genoeg. Bij een kerntemperatuur van 55°C is de steak heerlijk medium rare. Wil je het zeker weten? Gebruik dan een vleesthermometer.
Eet smakelijk!