In Nederland produceren we volgens Milieu Centraal jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan wordt gescheiden ingeleverd.
Bij Van Duijnen streven we ernaar om voor al onze producten de bijdrage aan afval te verlagen en het aandeel gerecycled materiaal te verhogen.
100 procent recyclebare verpakkingen
Vanaf januari 2022 zijn al onze koffieverpakkingen 100 procent recyclebaar.
Daarbij zijn onze bonenkoffies en gemalen koffies verpakt in een mono-materiaal plastic, waardoor hoogwaardige recycling mogelijk is.
In totaal gaat dit om meer dan 90 procent van de Van Duijnen koffies!
Hergebruik van koffiedik
Wist je dat zelfs het restafval van koffie geen afval hoeft te zijn? Koffiedik is een waardevolle grondstof die gerecycled kan worden. Het wordt gebruikt als biobrandstof of als ingrediënt om andere producten van te maken. Zo wordt er zeep van gemaakt, worden er oesterzwammen op gekweekt en worden er zelfs schoenen gemaakt van koffiedik.
Bij Van Duijnen Koffie bieden we onze klanten de mogelijkheid om koffiedik op te laten halen en te recyclen, hier maken steeds meer klanten gebruik van.
Reductie papier en printergebruik
Een van de grootste stappen in de reductie van afval is het terugdringen van het printergebruik. Waar we in 2021 nog meer dan 6.000 prints per maand maakten, printen we nu nog minder dan de helft. Dit hebben we mogelijk gemaakt door diverse processen verder te stroomlijnen en te automatiseren.
Een voorbeeld: al onze klanten krijgen tegenwoordig digitale pakbonnen in plaats van geprinte pakbonnen. Daarmee hebben we ook het aandeel plastic enveloppen waarin de pakbonnen zaten gereduceerd tot nagenoeg nul.
Duurzame bedrijfskleding
In 2022 hebben we ook gekeken naar het verder verduurzamen van de bedrijfskleding van onze monteurs. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe leverancier waar wij onze kleding bestellen. Deze kleding bestaat voor minimaal 50 procent uit gerecycled materiaal en in sommige gevallen zelfs voor 100 procent!
Uiteraard zijn de kledingstukken aan het einde van de levensduur weer volledig te recyclen.