Fairtrade producten

Fairtrade koffie

Deel dit bericht

Hoe is Fairtrade koffie onstaan?

Fairtrade is het keurmerk dat je ziet op eerlijke producten, oftewel fair trade producten. Maar Fairtrade is ook de internationale beweging die staat voor eerlijke handel. Met Fairtrade worden boeren en werknemers uit ontwikkelingslanden geholpen om een betere plek te verwerven in de handelsketen. Zo kunnen deze mensen leven van de opbrengsten en investeren in een duurzame toekomst.  Samen zorgen we voor een eerlijke wereld met gelijke kansen voor iedereen.

Veel boeren in de ontwikkelingslanden Azië, Afrika en Zuid-Amerika leven onder zeer slechte omstandigheden. De sterk fluctuerende wereldmarktprijs, zorgt vaak voor een lage opbrengst van de oogst. Deze opbrengst is meestal niet voldoende om het hele gezin te kunnen onderhouden. Hierdoor kunnen deze boeren  niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Zo blijft de armoede in stand. Een vicieuze cirkel dus. Fairtrade doorbreekt dit door afspraken te maken, die ervoor zorgen dat de boeren wél een bepaald minimum inkomen ontvangen voor de oogst.

Fairtrade logo

Als je een product koopt met het Fairtrade logo, dan weet je in ieder geval dat de leverancier aan de boer een bepaalde minimumprijs betaalt, zodat de boer voor duurzame productie kan zorgen. Ook weet je dan dat de leverancier een premie heeft betaald aan de coöperatie (waar de boer lid van is), die niet onderhandelbaar is. Fairtrade International is een stichting die bepaalt welke producten het Fairtrade keurmerk op de verpakking mogen voeren.

Fairtrade en Max Havelaar; hoe zit dat nu precies?

In 1988 werd de Stichting Max Havelaar opgericht vanuit een Nederlands initiatief. De aanleiding was de ingestorte marktprijs en daardoor een dringende oproep van Mexicaanse koffieboeren voor een eerlijke prijs van de koffie. De boeren gaven aan dat ontwikkelingshulp goed is, maar dat het nóg beter is als een eerlijke prijs voor de koffie wordt betaald. De naam van de stichting komt van het boek Max Havelaar (1860) van Multatuli. Dit boek beschrijft de sociale misstanden in de koffieteelt en komt de persoon Max Havelaar op voor de lokale bevolking.

Ook andere landen namen dit fair trade initiatief en de naam Max Havelaar over. Vanaf 1993 werd het keurmerk ook gegeven aan cacao en later aan bananen en thee. Omdat ondertussen zoveel landen het Max Havelaar keurmerk hadden overgenomen, werd in 1997 Fairtrade International opgericht. Vanaf dat moment kozen steeds meer landen voor de naam Fairtrade. Uiteindelijk besloot de Nederlandse stichting de naam Max Havelaar ook te vervangen door Fairtrade en heet sinds januari 2021 Fairtrade Nederland. Inmiddels voeren 145 landen het Fairtrade keurmerk en worden er ruim 30.000 Fairtrade producten verkocht.

Samenwerking tussen Fairtrade Nederland en Van Duijnen

Vanuit ons MVO programma Samen Verantwoord, zetten we volop in op duurzaamheid. Zoals onze eigenaar Paul Kragten letterlijk aangeeft; “De wereld beter achterlaten dan dat we deze hebben aangetroffen enkele decennia geleden. Dit is een voorwaarde voor ons om zaken te doen.” Vanuit deze duurzame gedachte, hebben we diverse Fairtrade producten in ons assortiment. Om dit verhaal compleet te maken, bieden we ook een duurzame koffiehoek aan. Dus niet alleen Fairtrade koffie en bijproducten, maar ook een duurzame koffieautomaat en ons eigen ontworpen duurzame koffiemeubel. Dat maakt het hele plaatje compleet.

duurzame koffiehoek van Van Duijnen

Van Duijnen Fairtrade koffie en andere producten

Het assortiment Fairtrade producten bij Van Duijnen bestaat uit 5 koffieproducten.

  • 3 koffieproducten onder het eigen Van Duijnen merk; Fairtrade koffiebonen, instant en freshbrew koffie.
  • Fairtrade Nescafé Brasile koffiebonen en Nestlé Partners Blend instant koffie.

Andere Fairtrade producten zijn

  • De chocolade producten Nestlé Partners’ Blend Choc en Van Houten Chocodrink. Chocolademelk voor in de koffieautomaat.
  • De uitgebreide selectie Fairtrade thee van het merk Tea of Life.

Van Duijnen Fairtrade producten bij jou op het werk?

Wil je meer informatie over de Fairtrade producten die wij in het assortiment hebben of zou je heel graag een complete duurzame koffiehoek willen? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag.

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit