Traceerbare koffie

Traceerbare koffie: Volg de reis van jouw koffieboon!

Deel dit bericht

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de samenleving, maar ook ethiek is een veel besproken onderwerp. Ook op het werk willen mensen vaker weten waar hun kop koffie vandaan komt en op welke wijze deze wordt geproduceerd.

Blockchain, een garantie voor traceerbaarheid

volg de reis van jouw koffieboon

Door middel van blockchaintechnologie worden alle processen binnen de koffieketen bijgehouden in een digitale databank die iedereen kan raadplegen. Hierdoor kan precies worden achterhaald waar de koffie vandaan komt en welke partijen erbij betrokken zijn. Iedere schakel van boer tot koffieleverancier wordt vastgelegd in de open source blockchain.

Van Duijnen Koffie nu traceerbaar met QR code

De verpakkingen van ons eigen merk koffiebonen en gemalen koffies bevatten nu allemaal een QR-code. Door de QR code te scannen kun je eenvoudig de reis van de bonen zien. Waar komt de koffie vandaan? Wie heeft het transport verzorgd? Waar zijn de bonen geroosterd enz.

Dit transparante systeem is ook nog steeds in ontwikkeling. In samenwerking met Wageningen University & Research werkt FarmersDirect Coffee aan een calculator die het mogelijk zal maken ook de CO2-impact per schakel in de koffieketen te maken. Zo kan ook worden bepaald hoe duurzaam de koffie is geproduceerd.

Benieuwd hoe het werkt? Scan de QR-code hieronder en dan lopen we samen door het hele proces.

FarmersDirect traceerbare koffie QR-code
  • Na het scannen van de QR-code zie je een korte introductie en een kaart waarin verschillende letters staan. Iedere letter geeft de functie van de betrokkenen aan. Door de stippellijnen te volgen kun je zien welke route jouw koffiebonen hebben afgelegd en waar ze vandaan komen.
  • (O)rganisation: FarmersDirect fungeert als coördinator in de koffieketen en schakelt direct met de koffieboeren.
  • (F)armer: Alles draait natuurlijk om de koffieboeren, de belangrijkste schakel in de keten. In dit geval is de koffie afkomstig uit 3 verschillende landen: Brazilië, Honduras en Vietnam. Sommige koffieboeren zijn lid van coöperaties die de groene koffiebonen van verschillende plantages verzamelen.
  • (L)ogistics: De koffiebonen worden verscheept door een bedrijf dat zich specialiseert in het transport van groene koffiebonen. Zij organiseren het gehele logistieke proces rondom de koffiebonen met een focus op CO2 neutraal transport. De groene koffiebonen worden in het Warehouse verder verwerkt en getransporteerd naar de blender. Elke stap in de logistieke keten is via de blockchain ook 24/7 te volgen.
  • (B)lender: De groene bonen gaan vervolgens naar de koffie roasters en blenders die ervoor zorgen dat jouw koffie lekker zal smaken.
  • (C)lient: Uiteindelijk komen de koffiebonen bij ons terecht en zorgen wij verder voor een heerlijk kop koffie bij jou op het werk.

Met deze stap willen we de boeren (d.m.v. de coöperatie of plantage) steeds meer een gezicht geven. We zeggen in ons MVO beleid niet voor niets “Met respect voor iedereen.”

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit

Vegan producten
Koffienieuws

Vegan alternatieven

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor melk, om diverse redenen zoals gezondheid, klimaatimpact…