Tien brandende vragen aan … Roelf Westman van Stichting de Schoor

  1. Home
  2. |
  3. Op de koffie bij
  4. |
  5. |
  6. Tien brandende vragen aan … Roelf Westman van Stichting de Schoor

logo-stichting-de-schoorIn de rubriek ‘tien brandende vragen aan…’ spreken we Van Duijnen koffieliefhebbers over ondernemerschap, duurzaamheid en bijzondere koffieherinneringen. Wie zijn zij, hoe ziet hun favoriete ‘bakkie’ er uit en welke leuke momenten hebben zij meegemaakt bij de koffieautomaat?

1.       Hoe wil jouw bedrijf zich profileren?

Wij zijn actief in het brede Welzijnswerk binnen Almere. We werken voor maar vooral met de Almeerse burgers, van jong tot oud. Daar waar nodig geven we hen ook het steuntje in de rug.

2.       Met welke drie woorden zou je jezelf omschrijven?

Positief, ambitieus, doorzetter.

3.       Wat betekent duurzaam ondernemerschap voor jou?

Alles kost geld en net als ieder ander kunnen wij dat ook maar 1 keer uitgeven. Je probeert daarin de juiste afwegingen te maken. Met de beperkte budgetten proberen we niet alleen iets te doen voor de dag van vandaag en morgen maar ook voor overmorgen. Een stoel moet geen jaar mee gaan maar liever tien jaar, we kijken naar de prijs maar ook naar de levensduur en duurzaamheid. Als het gaat om koffie kiezen we bewust voor Max Havelaar koffie. Een ombouw naar LED verlichting waar we 55% energie mee besparen is er ook zo één, daarmee ontlasten we het milieu op een duurzame wijze. De led buizen gaan ook nog eens veel langer mee.  En niet geheel onbelangrijk vinden wij een duurzame klant-leverancier relatie. Dat draagt ook bij aan duurzaam ondernemerschap.

4.       Hoe ziet jouw favoriete koffie er uit?

Die moet vooral lekker ruiken en smaken. Ik ben geen grote koffiedrinker, 1 kopje per dag is het wel, maar dat ene kopje moet dan wel iets brengen. Ik hou van een wat mildere koffie. Dat wordt een feestje binnenkort, want we stappen over naar echte bonen koffie, nog meer geurbeleving!

5.       Hoeveel tijd per dag breng jij bij het koffieapparaat door?

Hooguit 1 minuut, voor dat ene kopje koffie. Maar ik ken collega’s die er bijna ieder uur wel een keer staan. De koffieapparaten staan bij ons in kleine keukentjes. Blijven hangen bij het apparaat is daar niet erg handig. De tijd die we doorbrengen achter ons kopje koffie is daarentegen veel langer. En dat gaat niet zelden gepaard met een praatje in de gang of op de werkplek.

6.       Wat is je allereerste koffie-herinnering?

Tja, daar moet ik het antwoord op schuldig blijven. Dat moet echt al heel lang geleden zijn geweest. Wat ik wel weet is dat het altijd koffie met melk en een klein beetje suiker is geweest. Met zo’n suikerstickje doe ik wel drie kopjes. Dat is iets waar de koffieleverancier ook wel wat mee zou kunnen doen. We gooien echt te veel suiker in onze koffie. Die stickjes zouden best gehalveerd kunnen worden. Verder gebruiken we natuurlijk koffiemelkcupjes van halfvolle koffie melk. Zo’n creamerstick past niet bij een mooie koffiebeleving vind ik. Bovendien zal iedere cardioloog zo’n creamerstick afraden. Deze dragen bij aan plaque vorming in de aderen en de mogelijkheid op een hartinfarct. Verantwoord koffiedrinken vind ik ook belangrijk!

7.      Met wie zou jij weleens een praatje willen maken bij de koffieautomaat?

Tja, wie….. dat is iemand uit de sport. Er is een moment deze zomer dat veel mensen waarschijnlijk is bijgebleven. Dat was tijdens de Olympische Spelen in Rio, de val van wielrenster Annemiek van Vleuten, op weg naar een voor haar ultieme sportprestatie. Zo sterk maar ook zo slim gereden, tot dat ene moment. Opeens leek het wel een horrorfilm. Uiteindelijk heeft dat helmpje haar leven gered. En vervolgens nog haar ploegmaat die de gouden medaille zeker stelt en weet dat deze niet voor haar bestemd was. Geen vreugde maar grote zorgen. Het zal de meest bizarre gouden Nederlandse medaille ooit zijn. Zij heeft een engeltje op haar schouder gehad. Met haar zou ik wel dat kopje koffie willen drinken.

8.       “Als ik aan koffie denk, dan denk ik aan…”

… even een moment voor elkaar. Natuurlijk drinken we een kopje koffie vaak alleen op het werk, maar even samen zijn en de dingen delen die er toe doen (en niet toe doen), dat is uiterst waardevol.

9.       Wat mij wel eens is overkomen bij een koffieautomaat.

Koffie die op is in de machine, het aanrecht vol kopjes, een afwasmachine die klaar is, enzovoorts! Misschien ligt het aan mijn (verkeerde) timing. Of ik heb gewoon een neus voor huishoudelijke klusjes??

10.   Hoe belangrijk is koffie voor jou voor een goede werksfeer en waarom?

Erg belangrijk. Al moet ik  zeggen dat er wel wat collega’s zijn die best wat minder koffie mogen drinken, zo gezond is het nu ook weer niet. Maar het is een belangrijk instrument voor veel mensen om wakker te worden, de dag door te komen, om successen te vieren, maar ook om even een moment tijd te hebben voor elkaar. Ik heb het vermoeden dat koffie bijna een eerste levensbehoefte is voor sommige mensen. Het zet ook aan tot beweging, het bevordert de wandelgangenpraat en draag derhalve zeker bij aan een goede werksfeer.

Meer zoals dit

Menu