3 voorbeelden van duurzame koffiebekers

Update wegwerpbeker vanaf 1 januari 2024

Deel dit bericht

Het gebruik van de wegwerpbeker vanaf 1 januari 2024

De bekerdiscussie houdt ons allemaal nog steeds bezig.

In oktober heeft de Tweede Kamer meerdere moties aangenomen over de regels omtrent het gebruik van wegwerpbekertjes. Eén motie gaat over het niet meer heffen van een meerprijs bij consumptie onderweg en twee moties gaan over het verruimen van de uitzondering voor wegwerpbekers voor consumpties ter plaatse. Een van de onderdelen in deze laatste twee moties is de verruiming voor bekers die minder dan 5 procent plastic bevatten, goed ingezameld worden en honderd procent gerecycled kunnen worden.

Regels blijven gelden

De minister heeft vorige week de behandeling en implementatie van deze moties doorgeschoven naar het nieuwe kabinet. De gestelde nieuwe regels per 1 januari 2024 blijven voorlopig bestaan. Dat betekent dat het verbod op wegwerpbekers voor consumptie ter plaatse op dat moment ingaat.

Wel geeft ze de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de instructie om de handhaving voor een deel tijdelijk niet toe te passen. Dit geldt alleen voor de handhaving op het rekenen van een meerprijs bij consumptie onderweg én het niet handhaven op bekers die wel voldoen aan de voorgestelde verruiming van de uitzonderingen op wegwerpbekers voor consumptie ter plaatse. De bekers die wél voldoen aan de voorgestelde verruiming, zijn bekers die minder dan 5 procent plastic bevatten, goed ingezameld worden en honderd procent gerecycled kunnen worden.

Echter, deze bekers met minder dan 5% plastic waren bij het aannemen van de moties nog niet beschikbaar. We vermoeden dat deze binnenkort (begin 2024) ontwikkeld worden.

Van Duijnen zet in op herbruikbaar

Als Van Duijnen kiezen wij er voor om in te zetten op herbruikbare alternatieven voor de kartonnen bekertjes. Aansluitend bij onze klantbelofte ‘altijd maatschappelijk betrokken’, kiezen wij voor herbruikbaar om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen. De herbruikbare bekers zijn leverbaar vanaf de eerste week van januari.
Wij snappen echter dat dit niet voor iedere ondernemer direct in te voeren is. Omdat wij jullie willen blijven bedienen, bieden wij vooralsnog een beperkt assortiment neutrale kartonnen bekers.

Veelgestelde vragen

Vanaf 1 januari 2024 is het volgens de wet niet meer toegestaan om kartonnen bekers (met een coating) te gebruiken in omgevingen waar sprake is van consumptie ter plaatse. Vooruitlopend op dit besluit hebben wij besloten om geen bekers met design meer in te kopen, dit omdat deze in grote volumes ingekocht moeten worden.

Ja, wij hebben een herbruikbare koffiebeker op basis van hard kunststof. Deze beker is vaatwasser bestendig.

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit

Vegan producten
Koffienieuws

Vegan alternatieven

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor melk, om diverse redenen zoals gezondheid, klimaatimpact…